Nie wiem co Wy w tej belce złego widzicie. Miałem przez tydzień to auto z belką (2.0 TDI) i jakoś nie widziałem specjalnie z tym problemu. No chyba, że ma to jakiś związek z twardością zawiasu, którą to niedoskonałość przypisałem kołom 18" :?: :?: :?:
Procesor dzwięku do Bolero
Zwiń
X
-
Procesor dzwięku do Bolero
Panowie chcę rozbudować swoje CA, ale nie chciałbym pozbywać się Bolero tylko dorzucić do niego procesor dźwięku + 2x wzmacniacz + głośniki przód/tył + sub.
Stąd moje pytanie czy ktoś miał do czynienia z ALPINE PXE-H650?Pozdrawiam,
Grzesiek
Była: O2@MY07@BXE / O2FL@MY10@BXE
Jest: O3@MY13@CHPA / B7@MY12@CFFB
Bartek "Dedon" 05.06.1988 - 07.08.2011[*]
-
-
Akurat z tym nie, ale miałem do czynienia z dwoma clarionami, obecnie mam pioneera deh-p 945r więc gdybyś miał jakieś pytania ogólne o dsp to postaram się w miarę możliwości pomóc.
Poczytałem trochę na jego temat i najbardziej niepokoi mnie jedna kwestia. Sygnał wejściowy jest sygnałem z wyjścia głośnikowego, nastepnie jest zmniejszany do poziomu wejścia liniowego, obrabiany i znów podawany do wzmacniacza.
Tak więc obróbce jest podawany sygnał wzmocniony przez końcówki mocy w radiu a więc zawarte są w nim szumy, które te końcówki wprowadziły, następnie te szumy są wzmacniane przez wzmacniacz.
Zdecydowanie lepszym rozwiązaniem byłoby podanie sygnału przedwzmacniacza, że o cyfrowym nie wspomnę.
Każde przetworzenie sygnału wprowadza pewne zniekształcenia i może okazać się, że za duże pieniądze, efekt jest taki sobie, pomimo zastosowania dobrych wzmacniaczy i głośników. A wszystkiemu winny będzie sygnał wejsciowy.
To tylko teoria, warto by było podjechać i posłuchac na próbę, ale to nie będzie proste przy takim sprzęcie.
Komentarz
-
-
Swego czasu miałem pewne zamiary wobec swojego audio w samochodzie... na razie został odłożone. Zdobyłem jednak namiar do firmy w Poznaniu, która ponoć jest w stanie dobrze wyprowadzić sygnał przed wzmocnieniem...
Rozmawiałem nawet z nimi, koszt takiej modyfikacji był niewielki. Dodatkowo na końcówce mocy mógł pozostać nadal sygnał więc w razie czego można by było wymontować DSP i podpiąć głośniki w normalnej konfiguracji...
Jak byś chciał to mogę Ci podesłań namiary firmy...
Komentarz
-
-
skoh, przeglądałem zagraniczne fora na temat tej Alpiny i opinie były bardzo pozytywne (oczywiście po odpowiedniej konfiguracji).
iFi, możesz mi podesłać namiary na tę firmę?
W Gliwicach jest p. Józef, który również jest w stanie wyciągnąć sygnał sprzed wzmacniacza (jak będę w okolicy to podjadę dopytać co i jak)Pozdrawiam,
Grzesiek
Była: O2@MY07@BXE / O2FL@MY10@BXE
Jest: O3@MY13@CHPA / B7@MY12@CFFB
Bartek "Dedon" 05.06.1988 - 07.08.2011[*]
Komentarz
-
-
Jak ktoś ma trochę zdolności manualnych to może sam wyciągnąć taki sygnał z Bolero. Potrzeba jedynie trochę ekranowanego przewodu i po jednym kondensatorze na każdy kanał. Oczywiście jest to wyjście o stosunkowo niskim poziomie sygnału w stosunku do tego co spotykamy w CarAudio ( ok. 0,2 V vs. 2-4V ) ale większość wzmaków daję radę. Jak ktoś potrzebuje, to mogę wrzucić jakiś opis jak to zrobić.Jest: Czarna OIIFL Combi 1,8 TSI + DSG
Była: Czarna OII 1,9 TDI (BXE)
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez kowal 2002Jak ktoś ma trochę zdolności manualnych to może sam wyciągnąć taki sygnał z Bolero. Potrzeba jedynie trochę ekranowanego przewodu i po jednym kondensatorze na każdy kanał. Oczywiście jest to wyjście o stosunkowo niskim poziomie sygnału w stosunku do tego co spotykamy w CarAudio ( ok. 0,2 V vs. 2-4V ) ale większość wzmaków daję radę. .
Komentarz
-
-
Do rozbiórki radia potrzebne są małe torx-y ( nie pamiętam rozmiaru, ale chyba 10 lub 8 ). Jak rozebrać nie będę opisywał, bo jest to dosyć proste ( kilka śrubek na wierzchu obudowy ).
Sposób wyprowadzenia sygnału na zewnątrz obudowy jest w zasadzie dowolny. Jak ktoś chce to może zainstalować na stałe, z tyłu obudowy, 4 gniazdka CINCH, ale ze względu na niezbyt dużą ilość miejsca za radiem ( po włożeniu go w konsolę ) polecam wyprowadzenie ze środka 4 przewodów zakończonych gniazdkami CINCH. Oczywiście i przewody i gniazdka powinny być dobrej jakości, żeby potem nie było jakiegoś burczenia, wzbudzania się wzmaka itp.
Po rozebraniu radia i wyciągnięciu napędu CD mamy to co widać na fotkach poniżej. Sygnał możemy wyprowadzić z płyty głównej na dwa sposoby: od strony "druku" ( fotka pierwsza ) lub od strony elementów/wnętrza radia ( fotka druga ).
W sumie zależy to od zdolności wykonującego, ale trzeba pamiętać, że tak czy siak przewody trzeba wprowadzić do wnętrza radia ( fotka druga ) bo trzeba gdzieś umieścić 4 szt. kondensatorów.
W zależności od wyboru przewody sygnałowe trzeba podlutować do miejsc zaznaczonych strzałkami. Nie pamiętam na 100% który kanał jest który, al coś mi świta, że kolejność jest następująca -
Fotka 3:
Lewa górna strzałka - kanał RF
Lewa dolna strzałka - kanał RR
Prawa dolna strzałka - kanał LR
Prawa górna strzałka - kanał LF
Fotka 4:
Od lewej strzałki do prawej : RF, RR, LR, LF
W obu przypadkach masę, wspólną dla wszystkich czterech przewodów, można podłączyć do 13 nogi końcówki mocy ( z rzędu nóżek końcówki mocy, które widać na fotce 4, jest to noga środkowa <siódma licząc od dowolnej strony> ).
Następnie szeregowo do każdego z przewodów sygnałowych ( do żyły wewnętrznej, bo masa jest wspólna ) włączamy kondensator. Ja zastosowałem o ile pamiętam kondensatory o pojemności 2,2 uF. Trzeba tylko pamiętać, że nie mogą to być kondensatory elektrolityczne ( takie z zaznaczonym + i - ) a także, z przyczyn "jakościowych", nie powinny to być kondensatory elektrolityczne bez polaryzacji ( tzw. NP ). Najlepsze będą kondensatory typu MKP. Jeśli kupimy takie w plastikowych prostokątnych obudowach z wyprowadzeniami na dole ( "do druku" ) to łatwo je będzie ustawić obok siebie, podłączyć przewody i zamocować całość np. klejem wewnątrz obudowy radia.
Przewody wyjściowe wyprowadzamy na zewnątrz obudowy poprzez otwory z tyłu obudowy radia i na ich końcach mocujemy 4 gniazdka Cinch.
U mnie tak wykonane wyjście LINE OUT działa bez zarzutu ze wzmakiem Ground Zero od jakiś 6 miesięcy.Jest: Czarna OIIFL Combi 1,8 TSI + DSG
Była: Czarna OII 1,9 TDI (BXE)
Komentarz
-
-
Heja nie było mnie przez weekend a tu widzę się porobiło :P
Tak czy inaczej, gdyby jednak ktoś nie miał zdolności manualnych na takim poziomie
Anmark
Inflancka 4
61-132 Poznań
Godziny otwarcia:
pn-pt: 10:00-18:00
sb: 09:00-14:00
Tel.: (61) 872-06-07
Namiary wziąłem od człowieka z klubu Superb... Jego samochód w tym temacie:
Człowiek pomocny w razie pytań itp... chętnie odpowiada...
Choć jak widzę opis kowal 2002 to myślę, że każdy ogarnięty człowiek da sobie z tym radę za kilka PLN... Jako ciekawostka we Wro w jednym miejscu zawołali za to 400PLN
Komentarz
-
-
Koledzy, potrzebuję pomocy.
Wywaliłem swoje chińskie 2dinowe radio i wróciłem do serii z S1.
Przerobiłem video, tak że w zagłówkach można oglądać film z oddzielnego mini odtwarzacza a + słuchawki, a w głośnikach muzyka.
Problem jest tego typu, że mam chyba słaby sygnał z radia ponieważ procesor go nie widzi ( w momencie strojenia ustawiłem radio nawet na full, jednak be efektu). Co powinienem zrobić?
Drugi problem - jak wystroic procesor dzwieku? Robiłem to zgodnie z instrukcją, ale rewelacji nie było (mówię o poprzednim radiu pod którym to grało)...
Komentarz
-
Komentarz